Lubie takie dania, które nie wymagają dużo pracy, a efekt wizualny i smakowy daje dużo radości. Marynatę do tofu możecie przygotować według własnych upodobań, ja tylko wyznaczam kierunek, aby pamiętać że powinna być wyrazista :)
Składniki
- 2 kostki naturalnego tofu
- 2-3 łyżki ostrej musztardy
- sok z 0,5 cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka majeranku
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki soli
- ulubione warzywa
w tym przepisie:
- marchew
- korzeń selera
- pieczarki
- rzodkiewka
- por
- główka czosnku
- czerwona cebula
Warzywa mieszam w marynacie:
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki tymianku
- szczypta soli
Przygotowanie
Tofu kroimy na równe plastry o grubości 1 cm. W płaskim naczyniu mieszamy składniki do marynaty. Obtaczamy w niej tofu i chowamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, oprócz pora jego pieczemy w całości i czosnku którego nie obieramy tylko kroimy na pół. Obtaczamy w marynacie.
W formie do zapiekania układamy wszystkie składniki, na tofu można ułożyć plastry cytryny, a na wierzch pora. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz