października 01, 2017

Tofu pieczone z warzywami


Lubie takie dania, które nie wymagają dużo pracy, a efekt wizualny i smakowy daje dużo radości. Marynatę do tofu możecie przygotować według własnych upodobań, ja tylko wyznaczam kierunek, aby pamiętać że powinna być wyrazista :) 






Składniki
  • 2 kostki naturalnego tofu
  • 2-3 łyżki ostrej musztardy 
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • ulubione warzywa
w tym przepisie:
  • marchew
  • korzeń selera
  • pieczarki 
  • rzodkiewka 
  • por 
  • główka czosnku
  • czerwona cebula
Warzywa mieszam w marynacie:
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu 
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • szczypta soli

Przygotowanie

Tofu kroimy na równe plastry o grubości 1 cm. W płaskim naczyniu mieszamy składniki do marynaty. Obtaczamy w niej tofu i chowamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, oprócz pora jego pieczemy w całości i czosnku którego nie obieramy tylko kroimy na pół. Obtaczamy w marynacie.
W formie do zapiekania układamy wszystkie składniki, na tofu można ułożyć plastry cytryny, a na wierzch pora. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger