października 02, 2017

Pizza z karmelizowaną czerwoną cebulą i figami



Figi to nie tylko dodatek do ciast, deserów i sałatek. Równie dobrze smakują na ciepło. Kuszą piękną fioletową barwą, a że jemy również oczami, warto z nich korzystać dopóki trwa sezon :)


Składniki
na ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
dodatki
  • karmelizowana czerwona cebula: z tego przepisu
  • świeże figi pokrojone w plastry
  • suszony rozmaryn
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • wegańska kwaśna śmietana

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, soli i oliwy. Wymieszać łyżką z mąką, aż ciasto będzie gęste. Wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i zagniatać, aż stanie się elastyczne. Wyłożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia pizzy. Na wierzchu rozłożyć karmelizowaną cebulę i pokrojone figi, posypać delikatnie rozmarynem i pieprzem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st C i piec przez 10 minut, aż spód i brzegi będą rumiane. 
Przed podaniem udekorować śmietaną.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger