Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- karmelizowana czerwona cebula: z tego przepisu
- świeże figi pokrojone w plastry
- suszony rozmaryn
- świeżo zmielony czarny pieprz
- wegańska kwaśna śmietana
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, soli i oliwy. Wymieszać łyżką z mąką, aż ciasto będzie gęste. Wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i zagniatać, aż stanie się elastyczne. Wyłożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia pizzy. Na wierzchu rozłożyć karmelizowaną cebulę i pokrojone figi, posypać delikatnie rozmarynem i pieprzem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st C i piec przez 10 minut, aż spód i brzegi będą rumiane.
Przed podaniem udekorować śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz