października 06, 2017

Lasagne z kabaczka ze szpinakiem


Kabaczek - duża cukinia czy mała dynia? ma szerokie zastosowanie w kuchni od zup po dania główne, surówki, napoje jak i ciasta. W tym daniu jest trochę zabawy przy usuwaniu pestek, ale warto :) a osoby mniej cierpliwe, mogą zastąpić cukinią.



Składniki
  • 1 kabaczek (w pełni wyrośnięty o długości ok. 25 cm.)
  • 3 ziemniaki 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • bułka tarta
  • zmielone orzechy nerkowca
       nadzienie szpinakowe
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego 400 g.
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki majonezu wegańskiego (u mnie z mleka sojowego) 
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
      sos pomidorowy
  • 1 kartonik passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

W rondelku mieszamy wszystkie składniki na sos pomidorowy. Gotujemy przez 4-6 minut, żeby sos trochę odparował (w zależności od rodzaju passaty czas gotowania może być inny, sos nie powinien być zbyt gesty)

Szpinak wrzucić na gorącą patelnię, rozmrozić i odparować wodę. Dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Kabaczka umyć i pokroić wzdłuż na plastry. Usunąć pestki. Posolić, poczekać 5 min. aż kabaczek puści sok. Osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i podsmażyć na patelni grillowej. 

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Chwilę podsmażyć.

Układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym. Na spód trochę sosu pomidorowego, płaty kabaczka, ziemniaki, szpinak, płaty kabaczka i sos pomidorowy. Wierzch posypujemy bułką tartą wymieszaną z orzechami.

Pieczemy w 180 st C z termoobiegiem przez 15 min. Po tym czasie nastawiamy grzanie góra/dół  na 200 st. i pieczemy jeszcze 15 min. do zarumienienia.
Czekamy, aż chwilę przestygnie i kroimy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger