Smoothie kojarzy się z letnim jedzeniem, ale dlaczego nie skorzystać z pięknych jesiennych kolorów i smaków? Wystarczy puree z dyni, banan, ulubione dodatki i mamy smakowite śniadanie lub deser. Proste i smaczne :)
Składniki
na smoothie
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta chilli
dodatki
- orzechy laskowe
- suszona żurawina
- mak
- rodzynki
- jabłko
- banan
Przygotowanie
Purre z dyni - dynie kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczamy z pestek, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dynię kładziemy na skórce). Pieczemy w temp. 180 st C przez 30-35 min. Studzimy, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy.
Wszystkie składniki na smoothie dokładnie blendujemy, aż będą gładkie. Wykładamy do miski, na wierzchu układamy dodatki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz