października 23, 2017

Knedle z pieczarkami i kaszą gryczaną


Przepisów na knedle jest co najmniej tyle, ile na pierogi :) Najczęściej jednak w wersji na słodko ze śliwkami lub truskawkami, posypanymi cukrem z cynamonem. Dziś propozycja w wersji wytrawnej ze smażoną cebulką :)



Składniki  
       na knedle
  • 500 g. ziemniaków
  • mąka ziemniaczana (ilość podana w sposobie przygotowania)
       farsz
  • 100 g. kaszy gryczanej
  • 5 większych pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i dokładnie rozgniatamy praską. Studzimy. Wkładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyjętą część ziemniaków i zagniatamy ciasto.

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy do momentu, aż odparuje woda. Na koniec dodajemy kaszę, passatę i przyprawy, chwilę smażymy. Jeżeli wolicie jednolitą masą można farsz przepuścić przez maszynkę do mielenia. 

Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy na cienki placek i na środku umieszczamy farsz. Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. 

Knedle wkładamy do lekko osolonej, gotującej się wody i gotujemy około 5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z usmażoną cebulką.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Można.Najlepiej ułożyć je na tacy, aby się nie dotykały i schować do zamrażalki do całkowitego zamrożenia, następnie podzielić na porcję i zapakować do foliowych woreczków, dzięki temu nie posklejają nam się w jednolitą bryłę :)

      Usuń

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger