października 13, 2017

Ciasto z pasternakiem i duszonymi gruszkami z żurawiną


Słodkie wypieki z warzyw już nikogo nie zaskakują. Po szaleństwie ciast marchewkowych pojawiło się wiele propozycji z cukinią, dynią, burakiem a nawet fasolą. To teraz pasternak :) Ciasto jest bardzo zbliżone do tego marchewkowego, główną różnicą jest baza. Możecie dowolnie modyfikować dodając orzechy, suszone albo świeże owoce. Przepis na małą tortownicę, ciasto jest niskie, dlatego górę warto czymś wzbogacić. Proste i szybkie wykonanie, a jakże smaczne :)



Składniki
Ciasto
  • 150g pasternaku
  • 150g mąki
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody 
  • 1 dojrzały banan
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Duszone owoce na wierzch
  • 2 gruszki
  • 50g żurawiny suszonej 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu


Przygotowanie

Do miski umieścić wszystkie suche składniki z przepisu na ciasto. Dokładnie wymieszać. Dodać olej i rozgnieciony widelcem banan. Siemie lniane po zalaniu wodą musi chwilę odczekać aż napęcznieje, i wtedy dodać. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. 
Wyłożyć do małej tortownicy i piec w 180 st. przez 30 min.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dusić w rondelku razem z żurawiną i pozostałymi składnikami. Czas duszenia zależy od Was, jeżeli lubicie gruszkę "na ząb" to około 5-6 min. lub do rozpuszczenia cukru. Zależy też jak bardzo dojrzała była gruszka :) Jeżeli chcecie zbliżoną do konfitury czas duszenia będzie dłuższy.

Ciasto podawać pokrojone w trójkąty i udekorowane  ciepłymi gruszkami z żurawiną.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger