Składniki
- 800g. brukwi
- 1 ziemniak (opcjonalnie)
- 1 l.mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 3 łyżki suszonych warzyw
- 2 łyżki margaryny roślinnej
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 jabłka
- 0,5 łyżeczki curry
Przygotowanie
Brukiew i ziemniak obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę margaryny i wrzuć warzywa, chwilę podsmaż. Zalej mlekiem, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości brukwi. Zmiksuj na gładki krem (jeżeli będzie zbyt gęsta można dodać bulionu warzywnego lub wody)
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść resztę margaryny, dodaj curry niech się chwilę podsmaży, wrzuć jabłka i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty.
Zupę nalej do miseczki a na wierzch wyłóż ciepłe jabłka w curry.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz