października 13, 2017

Zupa krem z brukwi ze smażonymi jabłkami w curry


Brukiew lub karpiel, zapomniane warzywo z którym warto się zaprzyjaźnić :) Bogata w witaminy m.in. B12 tak bardzo poszukiwanej u wegan. Można z niej przygotować surówki, puree, frytki, zapiekanki i zupy-kremy w których łyżka staje, więc jeżeli lubicie gęste kremy, ten przepis jest dla Was :)



Składniki
  • 800g. brukwi
  • 1 ziemniak (opcjonalnie)
  • 1 l.mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 3 łyżki suszonych warzyw
  • 2 łyżki margaryny roślinnej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 jabłka
  • 0,5 łyżeczki curry


Przygotowanie

Brukiew i ziemniak obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę margaryny i wrzuć warzywa, chwilę podsmaż. Zalej mlekiem, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości brukwi. Zmiksuj na gładki krem (jeżeli będzie zbyt gęsta można dodać bulionu warzywnego lub wody)

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść resztę margaryny, dodaj curry niech się chwilę podsmaży, wrzuć jabłka i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty.  

Zupę nalej do miseczki a na wierzch wyłóż ciepłe jabłka w curry. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger