Kabaczek - duża cukinia czy mała dynia? ma szerokie zastosowanie w kuchni od zup po dania główne, surówki, napoje jak i ciasta. W tym daniu jest trochę zabawy przy usuwaniu pestek, ale warto :) a osoby mniej cierpliwe, mogą zastąpić cukinią.
Składniki
- 1 kabaczek (w pełni wyrośnięty o długości ok. 25 cm.)
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- bułka tarta
- zmielone orzechy nerkowca
nadzienie szpinakowe
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego 400 g.
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki majonezu wegańskiego (u mnie z mleka sojowego)
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
sos pomidorowy
- 1 kartonik passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka bazyli
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
W rondelku mieszamy wszystkie składniki na sos pomidorowy. Gotujemy przez 4-6 minut, żeby sos trochę odparował (w zależności od rodzaju passaty czas gotowania może być inny, sos nie powinien być zbyt gesty)
Szpinak wrzucić na gorącą patelnię, rozmrozić i odparować wodę. Dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Kabaczka umyć i pokroić wzdłuż na plastry. Usunąć pestki. Posolić, poczekać 5 min. aż kabaczek puści sok. Osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i podsmażyć na patelni grillowej.
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Chwilę podsmażyć.
Układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym. Na spód trochę sosu pomidorowego, płaty kabaczka, ziemniaki, szpinak, płaty kabaczka i sos pomidorowy. Wierzch posypujemy bułką tartą wymieszaną z orzechami.
Pieczemy w 180 st C z termoobiegiem przez 15 min. Po tym czasie nastawiamy grzanie góra/dół na 200 st. i pieczemy jeszcze 15 min. do zarumienienia.
Czekamy, aż chwilę przestygnie i kroimy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz