listopada 13, 2017

Bananowe pancakes


Amerykańskie naleśniki, czyli puszyste pancakes. Pomysł na szybkie, lekkie i smaczne śniadanie. Tradycyjnie podawane są ze sporą ilością syropu klonowego, ale jeżeli ten smak Wam nie odpowiada, można zastąpić go syropem z agawy, dżemem, polewą czekoladową i dodatkiem ulubionych owoców.



Składniki
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie

Do mleka dodajemy ocet i odstawiamy do lekkiego ścięcia. Banana blendujemy lub bardzo dobrze rozgniatamy widelcem, i dodajemy razem z olejem i syropem do mleka.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do mleka i dokładnie mieszamy. Smażymy na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.

Podajemy ciepłe, ułożone jeden na drugim z owocami i polane syropem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger