Amerykańskie naleśniki, czyli puszyste pancakes. Pomysł na szybkie, lekkie i smaczne śniadanie. Tradycyjnie podawane są ze sporą ilością syropu klonowego, ale jeżeli ten smak Wam nie odpowiada, można zastąpić go syropem z agawy, dżemem, polewą czekoladową i dodatkiem ulubionych owoców.
Składniki
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Do mleka dodajemy ocet i odstawiamy do lekkiego ścięcia. Banana blendujemy lub bardzo dobrze rozgniatamy widelcem, i dodajemy razem z olejem i syropem do mleka.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do mleka i dokładnie mieszamy. Smażymy na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
Podajemy ciepłe, ułożone jeden na drugim z owocami i polane syropem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz