listopada 10, 2017

Burrito z brązowym ryżem i warzywami



Słodkie bataty, czerwona fasola, chipsy z jarmużu. Do tego sycący brązowy ryż i ostra salsa.
To zdrowe, pełne smaku burrito, które w dodatku jest proste w przygotowaniu.


Składniki

  • 4 duże tortille
  • 1 średni batat
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
  •  100g brązowego ryżu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 garści jarmużu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 limonka
  • świeża kolendra
  • kumin
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • oliwa 
składniki na salsę
  • 2 duże pomidory
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • sok z limonki 
  • papryczka chilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od salsy. 
Obieramy pomidory ze skóry, kroimy na pół i usuwamy pestki. Miąższ pomidorów, cebulę i paprykę chilli (bez pestek) drobno siekamy. Dodajemy pokrojoną kolendrę i sok z limonki (wg uznania).
Odstawiamy na czas przygotowania burrito, przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z limonki.

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Batata dokładnie myjemy, albo obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w paski. Fasolę dokładnie płuczemy.
Tak przygotowane warzywa polewamy oliwą i posypujemy przyprawami (sporo) dokładnie mieszamy, żeby przyprawy dobrze obtoczyły warzywa. 

Warzywa wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 200 st C przez 15 min. Jarmuż myjemy, suszymy, polewamy oliwą i posypujemy solą. Rozprowadzamy oliwę dokładnie po liściach (najlepiej rękoma). Po 15 min dokładamy do pieczonych warzyw i pieczemy jeszcze przez 5 min.

Na tortilli (możemy ją wcześniej podgrzać na patelni) wykładamy ryż, bataty, paprykę,fasolę, jarmuż, pokrojone w paski awokado, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i listki kolendry. Skraplamy sokiem z limonki i polewamy salsą (ja lubię jeszcze dodać wegański majonez)
Zawijamy i jemy :)

Smacznego!
   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger