Słodkie bataty, czerwona fasola, chipsy z jarmużu. Do tego sycący brązowy ryż i ostra salsa.
To zdrowe, pełne smaku burrito, które w dodatku jest proste w przygotowaniu.
Składniki
- 4 duże tortille
- 1 średni batat
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
- 100g brązowego ryżu
- 1 dojrzałe awokado
- 2 garści jarmużu
- 1 mała czerwona cebula
- 1 limonka
- świeża kolendra
- kumin
- słodka i ostra papryka
- sól
- oliwa
składniki na salsę
- 2 duże pomidory
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 łyżka świeżej kolendry
- sok z limonki
- papryczka chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Zaczynamy od salsy.
Obieramy pomidory ze skóry, kroimy na pół i usuwamy pestki. Miąższ pomidorów, cebulę i paprykę chilli (bez pestek) drobno siekamy. Dodajemy pokrojoną kolendrę i sok z limonki (wg uznania).
Odstawiamy na czas przygotowania burrito, przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z limonki.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Batata dokładnie myjemy, albo obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w paski. Fasolę dokładnie płuczemy.
Tak przygotowane warzywa polewamy oliwą i posypujemy przyprawami (sporo) dokładnie mieszamy, żeby przyprawy dobrze obtoczyły warzywa.
Warzywa wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 200 st C przez 15 min. Jarmuż myjemy, suszymy, polewamy oliwą i posypujemy solą. Rozprowadzamy oliwę dokładnie po liściach (najlepiej rękoma). Po 15 min dokładamy do pieczonych warzyw i pieczemy jeszcze przez 5 min.
Na tortilli (możemy ją wcześniej podgrzać na patelni) wykładamy ryż, bataty, paprykę,fasolę, jarmuż, pokrojone w paski awokado, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i listki kolendry. Skraplamy sokiem z limonki i polewamy salsą (ja lubię jeszcze dodać wegański majonez)
Zawijamy i jemy :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz