listopada 15, 2017

Sałatka z kaszą bulgur, jarmużem i aromatycznym tofu



Zdrowa, syta i szybka sałatka z kaszą bulgur. Lekko chrupiąca i aromantyczna. Sałatka jest doskonałą pozycją na rozpoczęcie lub zakończenie dnia :)



Składniki
  • 2 garści jarmużu
  • 0,5 szklanki kaszy bulgur
  • 100g tofu (u mnie z bazylią)
  • 3 łyżki ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • świeża kolendra (parę listków)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa i olej rzepakowy


Przygotowanie

Kaszę bulgur gotujemy z odrobiną soli. Jarmuż myjemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki i nacieramy oliwą, solimy. Ciecierzycę płuczemy i obtaczamy w oliwie z dodatkiem curry. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Jarmuż i ciecierzycę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 10 min.

Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w oleju z dodatkiem kurkumy, kolendry, sezamu, szczyptą soli i pieprzu. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Czerwoną fasolę dokładnie płuczemy.
Wszystkie składniki wykładamy na talerz.
Przed zjedzeniem sałatkę możemy skropić odrobiną oliwy i soku z limonki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger