Zdrowa, syta i szybka sałatka z kaszą bulgur. Lekko chrupiąca i aromantyczna. Sałatka jest doskonałą pozycją na rozpoczęcie lub zakończenie dnia :)
Składniki
- 2 garści jarmużu
- 0,5 szklanki kaszy bulgur
- 100g tofu (u mnie z bazylią)
- 3 łyżki ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- świeża kolendra (parę listków)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- oliwa i olej rzepakowy
Przygotowanie
Kaszę bulgur gotujemy z odrobiną soli. Jarmuż myjemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki i nacieramy oliwą, solimy. Ciecierzycę płuczemy i obtaczamy w oliwie z dodatkiem curry. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Jarmuż i ciecierzycę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 10 min.
Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w oleju z dodatkiem kurkumy, kolendry, sezamu, szczyptą soli i pieprzu. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Czerwoną fasolę dokładnie płuczemy.
Wszystkie składniki wykładamy na talerz.
Przed zjedzeniem sałatkę możemy skropić odrobiną oliwy i soku z limonki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz