Bardzo lubię różnorakie gulasze i zawsze mam problem (bo nie mogę się zdecydować) czy podać z kaszą gryczaną czy plackami ziemniaczanymi. Obie propozycje bardzo wysoko w rankingu ulubionych smaków :). Dlatego powstał mix, czyli placki ziemniaczane z dodatkiem kaszy gryczanej :) Proste, a jakie pyszne!
Składniki
- 250g pieczarek
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki (można więcej)
- sól
- czarny pieprz
- olej rzepakowy
- opcjonalnie zasmażka do gulaszu z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i marchew. Smażymy 5-7 min. Po tym czasie jak już pieczarki będą rumiane, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez 2-3 min.
Warzywa zalewamy bulionem i dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Gulasz można zaprawić mąką (zrobić zasmażkę na wegańskim maśle lub margarynie) Ja właśnie taki lubię :)
Placki ziemniaczane - do startych ziemniaków dodaję ugotowaną kaszę gryczaną w proporcji:
1 szklanka ziemniaków i 3/4 szklanki ugotowanej kaszy.
Ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach.
Buraczki zasmażane - przepisów jest pełno. Ja lubię bez żadnych dodatków (cebula, jabłko itp.)
tylko na zasmażce z dodatkiem cukru, soku z cytryny i soli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz