listopada 23, 2017

Gulasz pieczarkowy z plackami i buraczkami


Bardzo lubię różnorakie gulasze i zawsze mam problem (bo nie mogę się zdecydować) czy podać z kaszą gryczaną czy plackami ziemniaczanymi. Obie propozycje bardzo wysoko w rankingu ulubionych smaków :). Dlatego powstał mix, czyli placki ziemniaczane z dodatkiem kaszy gryczanej :) Proste, a jakie pyszne!


Składniki

  • 250g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki (można więcej)
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy
  • opcjonalnie zasmażka do gulaszu z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i marchew. Smażymy 5-7 min. Po tym czasie jak już pieczarki będą rumiane, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez 2-3 min. 
Warzywa zalewamy bulionem i dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Gulasz można zaprawić mąką (zrobić zasmażkę na wegańskim maśle lub margarynie) Ja właśnie taki lubię :)

Placki ziemniaczane - do startych ziemniaków dodaję ugotowaną kaszę gryczaną w proporcji:
  1 szklanka ziemniaków i 3/4 szklanki ugotowanej kaszy.
Ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach. 

Buraczki zasmażane - przepisów jest pełno. Ja lubię bez żadnych dodatków (cebula, jabłko itp.)
tylko na zasmażce z dodatkiem cukru, soku z cytryny i soli.

Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger