listopada 27, 2017

Gulasz z dyni, fasolki i jarmużu


Kolory jesieni na talerzu, a do tego bogate w wapń i żelazo. Gulasz można podawać z ryżem, kaszą lub chrupiącą bułką z masłem roślinnym :)



Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli (może być biała)
  • 1 kg dyni (można zastąpić batatem)
  • 6-7 liści jarmużu
  • 200g passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (lub soku pomidorowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie

Fasolę dokładnie płuczemy. Liście jarmużu oddzielamy od łodygi i rwiemy na mniejsze kawałki.
Dynię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy wędzoną paprykę i jarmuż. Chwilę podsmażamy. Dodajemy dynię, fasolę, zalewamy bulionem i passatą oraz dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger