Kolory jesieni na talerzu, a do tego bogate w wapń i żelazo. Gulasz można podawać z ryżem, kaszą lub chrupiącą bułką z masłem roślinnym :)
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli (może być biała)
- 1 kg dyni (można zastąpić batatem)
- 6-7 liści jarmużu
- 200g passaty pomidorowej
- 1 szklanka bulionu warzywnego (lub soku pomidorowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Fasolę dokładnie płuczemy. Liście jarmużu oddzielamy od łodygi i rwiemy na mniejsze kawałki.
Dynię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy wędzoną paprykę i jarmuż. Chwilę podsmażamy. Dodajemy dynię, fasolę, zalewamy bulionem i passatą oraz dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz