Delikatna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem kremu waniliowego na bazie nerkowców. Do tego przepisu można dodać żurawinę, prażone płatki migdałów albo orzechy.
Składniki
na kruche ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 125g wegańskiej margaryny
- 2 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
na krem
- 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie lub we wrzątku przynajmniej 30 min.)
- 3-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miękkiej margaryny lub oleju kokosowego
- 1 op cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
dodatki
- 150g kasztanów jadalnych
- 2 gruszki
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Kasztany nacinamy na krzyż z bardziej wypukłej strony. Wkładamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy 15 minut. Wyciągamy z wody i obieramy ze skórki, zarówno z grubej jak i tej cienkiej. Kroimy na pół. Syrop z agawy mieszamy z sokiem z cytryny i smarujemy kasztany.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i szczyptę soli. Zagniatamy dłońmi, dodajemy wodę i dalej zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na spód i boki formy do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 st C do zrumienienia około 25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na krem umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki krem.
Gruszki obieramy, myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Na przestudzone ciasto wykładamy krem a na nim gruszki i kasztany.
Ponownie pieczemy w 180 st C przez 25-30 min.
Przed podaniem polewamy odrobiną lub większą odrobiną :) syropu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz