listopada 23, 2017

Tarta z gruszkami i kasztanami na waniliowym serku z nerkowców



Delikatna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem kremu waniliowego na bazie nerkowców. Do tego przepisu można dodać żurawinę, prażone płatki migdałów albo orzechy.


Składniki


na kruche ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 125g wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli
na krem
  • 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie lub we wrzątku przynajmniej 30 min.)
  • 3-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miękkiej margaryny lub oleju kokosowego
  • 1 op cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
dodatki
  • 150g kasztanów jadalnych
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie

Kasztany nacinamy na krzyż z bardziej wypukłej strony. Wkładamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy 15 minut. Wyciągamy z wody i obieramy ze skórki, zarówno z grubej jak i tej cienkiej. Kroimy na pół. Syrop z agawy mieszamy z sokiem z cytryny i smarujemy kasztany.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i szczyptę soli. Zagniatamy dłońmi, dodajemy wodę i dalej zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na spód i boki formy do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 st C do zrumienienia około 25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na krem umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki krem.

Gruszki obieramy, myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.

Na przestudzone ciasto wykładamy krem a na nim gruszki i kasztany.
 Ponownie pieczemy w 180 st C przez 25-30 min. 

Przed podaniem polewamy odrobiną  lub większą odrobiną :) syropu.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger