listopada 17, 2017

Ramen z marynowanym tofu


Ramen - niby zupa, ale przez ilość różnorodnych dodatków, można śmiało powiedzieć że jest to danie. Przygotowując ramen możecie wykorzystać dowolne warzywa oraz ulubiony makaron u mnie chow mein, ale równie dobrze sprawdza się soba, udon czy ryżowy.



Składniki

na ramen
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka glonów wakame lub kombu
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu
marynata do tofu
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju
dodatki do zupy
  • 1 kostka 180g tofu naturalnego
  • 4 pieczarki 
  • 2 marchewki
  • 2 rzodkiewki
  • kapusta pekińska
  • szczypior
  • natka pietruszki
  • sezam do posypania
  • ulubiony makaron


Przygotowanie

Ramen - w garnku podgrzewamy olej na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony i posiekany czosnek oraz pokrojony w plastry imbir. Gdy warzywa lekko się podsmażą, zalewamy je bulionem i dodajemy glony. Gotujemy 30 min.
Po tym czasie odcedzamy warzywa i dodajemy sos sojowy oraz pastę miso.

Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Tofu - wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, tofu kroimy na plastry lub w kostkę (w zależności od upodobań) obtaczamy w marynacie i smażymy na suchej patelni, aż dobrze się zarumieni.

Pieczarki kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor.
Marchew i rzodkiew kroimy w cienkie plastry. 
Kapustę kroimy w paski.
Szczypior i natkę siekamy.

Na dnie szerokiej miski układamy makaron, następnie tofu oraz pozostałe składniki. Posypujemy szczypiorkiem, natką i sezamem. Całość zalewamy gorącym ramenem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger