Ramen - niby zupa, ale przez ilość różnorodnych dodatków, można śmiało powiedzieć że jest to danie. Przygotowując ramen możecie wykorzystać dowolne warzywa oraz ulubiony makaron u mnie chow mein, ale równie dobrze sprawdza się soba, udon czy ryżowy.
Składniki
na ramen
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka glonów wakame lub kombu
- 4-5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki oleju
- 1 kostka 180g tofu naturalnego
- 4 pieczarki
- 2 marchewki
- 2 rzodkiewki
- kapusta pekińska
- szczypior
- natka pietruszki
- sezam do posypania
- ulubiony makaron
Przygotowanie
Ramen - w garnku podgrzewamy olej na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony i posiekany czosnek oraz pokrojony w plastry imbir. Gdy warzywa lekko się podsmażą, zalewamy je bulionem i dodajemy glony. Gotujemy 30 min.
Po tym czasie odcedzamy warzywa i dodajemy sos sojowy oraz pastę miso.
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Tofu - wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, tofu kroimy na plastry lub w kostkę (w zależności od upodobań) obtaczamy w marynacie i smażymy na suchej patelni, aż dobrze się zarumieni.
Pieczarki kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor.
Marchew i rzodkiew kroimy w cienkie plastry.
Kapustę kroimy w paski.
Szczypior i natkę siekamy.
Na dnie szerokiej miski układamy makaron, następnie tofu oraz pozostałe składniki. Posypujemy szczypiorkiem, natką i sezamem. Całość zalewamy gorącym ramenem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz