listopada 16, 2017

Ravioli ze szpinakiem, czerwoną soczewicą i orzechami nerkowca



Ravioli to małe pierożki o kwadratowym lub okrągłym kształcie. Jedna z bardziej znanych i lubianych potrwa z kuchni włoskiej. Nadziewane na różne sposoby i podawane z masłem z dodatkiem ziół lub sosie pomidorowym. 


Składniki

Składniki i przepis na wykonanie ciasta znajdziecie tu

Farsz
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca
  • 200 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy zalewamy wrzątkiem na co najmniej 15 min. Soczewicę i orzechy blendujemy na gładką masę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy posiekany czosnek, szpinak oraz przyprawy. Smażymy do odparowania wody. 

Pastę orzechowo-soczewicową mieszamy ze szpinakiem i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. Rozwałkowujemy bardzo cienko i małą szklanką wycinamy kółka. Na środku nakładamy farsz, przykrywamy drugim wyciętym ciastem i  dogniatamy dłońmi, żeby się dobrze zlepiły (można docisnąć końcówką widelca)

Gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.

Podajemy polane oliwą i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger