Ravioli to małe pierożki o kwadratowym lub okrągłym kształcie. Jedna z bardziej znanych i lubianych potrwa z kuchni włoskiej. Nadziewane na różne sposoby i podawane z masłem z dodatkiem ziół lub sosie pomidorowym.
Składniki
Składniki i przepis na wykonanie ciasta znajdziecie tu
Farsz
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 0,5 szklanki orzechów nerkowca
- 200 g szpinaku (u mnie mrożony)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy zalewamy wrzątkiem na co najmniej 15 min. Soczewicę i orzechy blendujemy na gładką masę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy posiekany czosnek, szpinak oraz przyprawy. Smażymy do odparowania wody.
Pastę orzechowo-soczewicową mieszamy ze szpinakiem i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. Rozwałkowujemy bardzo cienko i małą szklanką wycinamy kółka. Na środku nakładamy farsz, przykrywamy drugim wyciętym ciastem i dogniatamy dłońmi, żeby się dobrze zlepiły (można docisnąć końcówką widelca)
Gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane oliwą i posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz