grudnia 03, 2017

Bezy



Aquafaba, czyli woda z puszki ciecierzycy, magiczny składnik zamiennika jajecznego białka. Bezy są chrupiące, słodkie i szybko znikają. Przepis opisuje jak zrobić małe bezy, ale z tych składników możecie też zrobić dwie duże na tort bezowy, należy wtedy wydłużyć czas pieczenia do 160-180 min.


Składniki
  • 1/2 szklanki aquafaby (tyle otrzymacie z 1 pusz 400g ciecierzycy)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

W misce mieszamy cukier puder z mąką ziemniaczaną. Schłodzona wodę po ciecierzycy wlewamy do miski miksera i ubijamy na wolnych obrotach, powoli zwiększając prędkość. Jak piana zacznie robić się puszysta stopniowo po 1 łyżce dodajemy cukier puder z mąką ziemniaczaną. Ubijamy do czasu, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze 10 sekund.

Piekarnik rozgrzewamy do 100 st C z termoobiegiem . Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy małe bezowe porcje (najlepiej użyć rękawa cukierniczego) zachowując 1cm. odstępy.

Pieczemy przez 70-90 min w zależności od wielkość bez. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić czy są twarde z wierzchu i odchodzą od papieru do pieczenia - to znak, że są już odpowiednio wysuszone :)
Wyłączamy piekarnik i przy zamkniętych drzwiczkach pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Bezy przechowujemy w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniczku lub słoiku.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger