Pasztet z selera i kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Proste składniki, a smak zachwyca :). Bardzo dobrze komponuje się z ćwikłą lub chrzanem. Koniecznie spróbujcie!
Składniki
- 1 duży seler (600-700g)
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 cm korzenia imbiru (można zastąpić w proszku 1/2 łyżeczki)
- 1 sucha bułka namoczona w mleku sojowym
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Kaszę gotujemy zgonie z przepisem na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju. Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i smażymy 5-7 min.
Kaszę, seler z cebulą oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz resztę składników z przepisu. Dokładnie mieszamy (najlepiej ręką).
Gotową masę przekładamy do keksówki wysmarowanej i posypanej tartą bułką (można wyłożyć papierem do pieczenia). Wyrównujemy i dobrze dociskamy, najlepiej upuścić keksówkę kilka razy na blat, wtedy dobrze się ubije :)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C i pieczemy gór-dół przez 35-45 min.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz