grudnia 01, 2017

Pasztet z selera



Pasztet z selera i kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Proste składniki, a smak zachwyca :). Bardzo dobrze komponuje się z ćwikłą lub chrzanem. Koniecznie spróbujcie!


Składniki

  • 1 duży seler (600-700g)
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 cm korzenia imbiru (można zastąpić w proszku 1/2 łyżeczki)
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku sojowym
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Kaszę gotujemy zgonie z przepisem na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju. Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i smażymy 5-7 min. 

Kaszę, seler z cebulą oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz resztę składników z przepisu. Dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). 

Gotową masę przekładamy do keksówki wysmarowanej i posypanej tartą bułką (można wyłożyć papierem do pieczenia). Wyrównujemy i dobrze dociskamy, najlepiej upuścić keksówkę kilka razy na blat, wtedy dobrze się ubije :)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C i pieczemy gór-dół przez 35-45 min.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger