grudnia 20, 2017

Kruche ciasteczka korzenne



Kruche ciasteczka pachnące świętami, z dodatkiem przypraw korzennych. Bardzo dobrze sprawdzają się jako dekoracja choinki, wystarczy przed pieczeniem zrobić dziurki wykałaczką.



Składniki
  • 150g wegańskiej margaryny
  • 50g cukru pudru trzcinowego
  • 150g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej


Przygotowanie

Mikserem ucieramy margarynę razem z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawę korzenną. Zagniatamy ciasto kilka minut, formujemy kulę i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Wykrawamy foremkami wybrane kształty. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka zachowując odstępy. Pieczemy w temperaturze 180 st C z termoobiegiem przez około 10 minut. 
Studzimy i dowolnie dekorujemy :)

Smacznego!


3 komentarze:

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger