Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 spora cebula
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 150g suszonych śliwek
- 8 szt suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 1 l bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna owocu jałowca
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- olej rzepakowy
można też użyć gotowej mieszanki przypraw do bigosu
Przygotowanie
Dzień wcześniej grzyby zalewamy wrzącą wodą.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy (bez soli)
Jak poczujemy zapach przypraw dodajemy kapustę i zalewamy bulionem z dodatkiem koncentratu pomidorowego, wina i sosu sojowego. Mieszamy dokładnie z przyprawami i dodajemy odsączone grzyby, śliwki oraz suszone pomidory.
Gotujemy na małym ogniu, przez pierwszą godzinę bez przykrycia. Jeżeli bigos jest za suchy można podlać wodą. Czas gotowania to około 3-4 godziny. Na koniec doprawiamy solą.
Bigos najlepiej gotować przez 2 dni :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz