grudnia 18, 2017

Świąteczny bigos



Pozycja obowiązkowa na świątecznym stole, ale dla fanów bigosu równie dobra na zwykły dzień. Ja przygotowuję tylko z kiszonej kapusty, można dodać też białej, myślę że połowa nie za dużej główki będzie ok. Jak każdy przepis można modyfikować do woli, zgodnie z tym co lubicie najbardziej :)


Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 spora cebula
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 150g suszonych śliwek
  • 8 szt suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 1 l bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna owocu jałowca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • olej rzepakowy
można też użyć gotowej mieszanki przypraw do bigosu

Przygotowanie

Dzień wcześniej grzyby zalewamy wrzącą wodą.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy (bez soli)
Jak poczujemy zapach przypraw dodajemy kapustę i zalewamy bulionem z dodatkiem koncentratu pomidorowego, wina i sosu sojowego. Mieszamy dokładnie z przyprawami i dodajemy odsączone grzyby, śliwki oraz suszone pomidory. 
Gotujemy na małym ogniu, przez pierwszą godzinę bez przykrycia. Jeżeli bigos jest za suchy można podlać wodą. Czas gotowania to około 3-4 godziny. Na koniec doprawiamy solą.

Bigos najlepiej gotować przez 2 dni :)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger