grudnia 15, 2017

Wegański smalec z suszonymi śliwkami



Wegański smalec, bo tak nazywane są wszelkiego rodzaju pasty z białej fasoli, i słusznie bo i smakiem i wyglądem przypominają tradycyjny smalec. Baza, czyli biała fasola - ja używam z puszki, wtedy przygotowanie trwa naprawdę bardzo szybko, ale można też użyć suchej.



Składniki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 suszone śliwki
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 jałowiec
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • olej rzepakowy


Przygotowanie

Cebule pokroić w kostkę . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca i goździka. Smażymy do czasu, aż cebula nabierze złotego koloru :)

Fasolę odcedzić i dokładnie opłukać. Zblendować z dodatkiem sosu sojowego, majeranku, soli, pieprzu i wody. Śliwki pokroić w małe kawałki. 
Z podsmażonej cebuli wyjąć przyprawy. Dodać razem ze śliwkami do fasoli i krótko zmiksować, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby nie była gładka masa-cebula i śliwki powinny być wyczuwalne. Schłodzić w lodówce.
Podawać z kiszonym ogórkiem.

Smacznego!

Inspiracja : jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger