grudnia 11, 2017

Seler jak ryba po grecku


Potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Seler zamiast ryby sprawdza się doskonale. Można przygotować go na kilka sposobów, ja posypałam zmielonymi glonami do sushi, można też kupić gotowy puder w sklepach eko. Jeżeli lubicie bardziej intensywny smak, to po ugotowaniu selera zawińcie go w całe płaty i panierujcie w bułce tartej, a jeśli nie jesteście zwolennikami rybiego posmaku, możecie użyć zamiast glonów przyprawy do ryb lub majeranek.
Potrawa najlepiej smakuje następnego dnia.


Składniki
  • 1 duży seler
  • 2 łyżki mielonych glonów
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • woda 
  • sól
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru, można pominąć)
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy
Przygotowanie

Selera obieramy kroimy na pół i w plastry o grubości 6-8 mm. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Trzeba pilnować żeby się nie rozgotował, lepiej jak będzie trochę twardawy, przegotowany rozwali się podczas smażenia. Ugotowanego selera studzimy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Z mąki i wody przygotowujemy gęste ciasto, dodajemy kurkumy. Selera nacieramy zmielonymi glonami (lub przyprawami których używamy) i obtaczamy w cieście. Smażymy na złoty kolor.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, pora w talarki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju dodajemy cebulę i pora oraz wszystkie przyprawy bez cukru i soli. Smażymy 3 minuty często mieszając. Dodajemy startą marchewkę i passatę pomidorową wymieszaną z koncentratem. Dusimy około 10 min. od czasu do czasu mieszając.
Doprawiamy solą, cukrem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.

Selera układamy na półmisku i przykrywamy duszona marchewką. Czekamy aż wystygnie i chowamy do lodówki :)

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger