Rozgrzewająca zupa z dodatkiem imbiru i papryczki chilli, aromatyzowana świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Idealna na zimowe wieczory :)
Składniki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1,5 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni (można zastąpić batatem)
- 1 szalotka
- 2 ziemniaki
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 liście jarmużu
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 papryczki chili
- 1,5 l bulionu warzywnego (można zastąpić wodą)
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- świeża kolendra
- sól
- pieprz
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na wolnym ogniu. Dodajemy starty imbir oraz posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy soczewicę, kurkumę i pokrojoną papryczkę chili. Zalewamy bulionem i zagotowujemy.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię i czerwoną paprykę (też pokrojoną w kostkę).
Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
Jak już warzywa będą miękkie, dodajemy mleko kokosowe, posiekane liście jarmużu (bez twardej łodygi) i gotujemy bez przykrycia około 5 min co chwilę mieszając.
Doprawiamy sokiem z limonki i posypujemy kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz