grudnia 28, 2017

Zupa curry z dynią i jarmużem


Rozgrzewająca zupa z dodatkiem imbiru i papryczki chilli, aromatyzowana świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Idealna na zimowe wieczory :)



Składniki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1,5 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni (można zastąpić batatem)
  • 1 szalotka
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 liście jarmużu
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 papryczki chili
  • 1,5 l bulionu warzywnego (można zastąpić wodą)
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • świeża kolendra
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na wolnym ogniu. Dodajemy starty imbir oraz posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy soczewicę, kurkumę i pokrojoną papryczkę chili. Zalewamy bulionem i zagotowujemy.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię i czerwoną paprykę (też pokrojoną w kostkę).
Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.

Jak już warzywa będą miękkie, dodajemy mleko kokosowe, posiekane liście jarmużu (bez twardej łodygi) i gotujemy bez przykrycia około 5 min co chwilę mieszając.
Doprawiamy sokiem z limonki i posypujemy kolendrą.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger