stycznia 02, 2018

Pieczone chipsy z batatów


Cienkie chrupiące chipsy naśladujące te tradycyjne. Smakują za to inaczej, są lekko słodkie, więc warto spróbować. Można podawać z ulubionymi sosami, u mnie z guacamole.



Składniki
  • 1 batat
  • olej rzepakowy do posmarowania
  • sól, ostra papryka


Przygotowanie

Batata dokładnie myjemy, nie obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Każdy z plastrów smarujemy odrobiną oleju, najlepiej nacierać ręką i posypujemy przyprawami.
Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 150 st C z termoobiegiem 30-40 minut w zależności od grubości plastrów. Pod koniec pieczenia trzeba pilnować, żeby się nie spaliły :)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger