stycznia 02, 2018

Rolada szpinakowo-marchewkowa


Rolada szpinakowa z łososiem to danie które bije rekordy popularności, więc nie może zabraknąć wersji wegańskiej, a żeby było bardziej kolorowo, powstało połączenie marchewki ze szpinakiem. Pięknie się prezentuje i równie dobrze smakuje.



Składniki

na roladę
  • 100 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 spore marchewki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony pieprz
krem sojowy
  • szklanka mleka sojowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki oliwy z pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • sól
farsz
  • 10-12 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1/2 czerwonej cebuli

Przygotowanie

Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. 
Marchewki obieramy, jedną ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy na patelni z odrobiną oleju. Jeżeli dodajemy kurkumę to wsypujemy ją na rozgrzany olej i chwilę smażymy. Drugą ścieramy na mniejszych oczkach i odstawiamy.

Płatki owsiane mielimy na mąkę i dodajemy mleko, olej, makę ziemniaczaną i przyprawy. Mieszamy i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy szpinak, a do drugiej obie marchewki.

 Ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Łączymy, wyrównujemy łyżką i pieczemy w temp 200 st C przez 15 min. 

 

Ciasto studzimy, przewracamy na blat papierem do góry i delikatnie go zdejmujemy.

Przygotowujemy masę sojową. 
Do blendera wlewamy mleko, sok z cytryny, musztardę i sól. Chwilę blendujemy do spienienia.
Dodajemy powoli olej, olej z zalewy pomidorów i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Wsypujemy mąkę ryżową, mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia. 

Pomidory odciskamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z poszatkowaną czerwoną cebulą.

Na blat kładziemy ciasto zapieczoną stroną do góry. Wykładamy masę sojową i rozprowadzamy łyżką zostawiając trochę wolnego miejsca na krótszych bokach i jednym dłuższym.
Układamy pomidory z cebulą. 
Delikatnie zwijamy roladę.Staramy się nie uciskać, ugniatać za mocno, żeby ciasto nie popękało. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy na noc do lodówki.

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. "na blat kładziemy ciasto zapieczona stroną do góry" - czyli mamy przewrócić na blacie? Zapieczona strona to ta,która w piekarniku była na górze tak? Bo potem po wyjęciu leży na blacie...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger