Składniki
na roladę
- 100 g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 spore marchewki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka sojowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- świeżo zmielony pieprz
- szklanka mleka sojowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki oliwy z pomidorów suszonych
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek mąki ryżowej
- sól
- 10-12 pomidorów suszonych z zalewy
- 1/2 czerwonej cebuli
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
Marchewki obieramy, jedną ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy na patelni z odrobiną oleju. Jeżeli dodajemy kurkumę to wsypujemy ją na rozgrzany olej i chwilę smażymy. Drugą ścieramy na mniejszych oczkach i odstawiamy.
Płatki owsiane mielimy na mąkę i dodajemy mleko, olej, makę ziemniaczaną i przyprawy. Mieszamy i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy szpinak, a do drugiej obie marchewki.
Ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Łączymy, wyrównujemy łyżką i pieczemy w temp 200 st C przez 15 min.
Ciasto studzimy, przewracamy na blat papierem do góry i delikatnie go zdejmujemy.
Przygotowujemy masę sojową.
Do blendera wlewamy mleko, sok z cytryny, musztardę i sól. Chwilę blendujemy do spienienia.
Dodajemy powoli olej, olej z zalewy pomidorów i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Wsypujemy mąkę ryżową, mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia.
Pomidory odciskamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z poszatkowaną czerwoną cebulą.
Na blat kładziemy ciasto zapieczoną stroną do góry. Wykładamy masę sojową i rozprowadzamy łyżką zostawiając trochę wolnego miejsca na krótszych bokach i jednym dłuższym.
Układamy pomidory z cebulą.
Delikatnie zwijamy roladę.Staramy się nie uciskać, ugniatać za mocno, żeby ciasto nie popękało. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy na noc do lodówki.
Smacznego!
wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń"na blat kładziemy ciasto zapieczona stroną do góry" - czyli mamy przewrócić na blacie? Zapieczona strona to ta,która w piekarniku była na górze tak? Bo potem po wyjęciu leży na blacie...
OdpowiedzUsuń