stycznia 03, 2018

Meksykańskie koszyczki



Szybkie danie na domowe imprezy gdzie obowiązuje stół z przekąskami, ale nie tylko :). Świetna i prosta odmiana dla zawijanej tortilli.



Składniki
  • 1 cebula
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 150g słodkiej kukurydzy z puszki
  • 6 szt tortilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • wegańska śmietanka
  • 1 limonka
  • kolendra, szczypior lub natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju


Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak będzie szklista dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Smażymy przez chwilę, aż poczujemy zapach przypraw. Dodajemy przekrojony na pół pomidorki i opłukaną z zalewy fasolę i kukurydzę. Całoś dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut.

Placki tortilli kroimy jak na zdjęciu


a następnie dwa wycięte kwadraty składamy


i umieszczamy w formie do pieczenia muffinek


Koszyczki napełniamy farszem i zapiekamy w 180 st C przez 7-10 min. Musicie pilnować, żeby brzegi tortilli nie przypiekły się za bardzo :)

Przed podaniem polewamy śmietanką, sokiem z limonki i posypujemy wybraną zieleniną :)

Smacznego!

inspiracja So Vegan


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger