Szybkie danie na domowe imprezy gdzie obowiązuje stół z przekąskami, ale nie tylko :). Świetna i prosta odmiana dla zawijanej tortilli.
Składniki
- 1 cebula
- 250g pomidorków koktajlowych
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 150g słodkiej kukurydzy z puszki
- 6 szt tortilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- wegańska śmietanka
- 1 limonka
- kolendra, szczypior lub natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak będzie szklista dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Smażymy przez chwilę, aż poczujemy zapach przypraw. Dodajemy przekrojony na pół pomidorki i opłukaną z zalewy fasolę i kukurydzę. Całoś dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut.
Placki tortilli kroimy jak na zdjęciu
a następnie dwa wycięte kwadraty składamy
i umieszczamy w formie do pieczenia muffinek
Koszyczki napełniamy farszem i zapiekamy w 180 st C przez 7-10 min. Musicie pilnować, żeby brzegi tortilli nie przypiekły się za bardzo :)
Przed podaniem polewamy śmietanką, sokiem z limonki i posypujemy wybraną zieleniną :)
Smacznego!
inspiracja So Vegan
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz