Aromatyczna prosta zupa, którą można przygotować ze świeżych lub mrożonych grzybów. U mnie podgrzybki, które sami zbieraliśmy. Trochę zmodyfikowałam tradycyjny przepis i przygotowuję ją z dodatkiem kaszy jęczmienne, za to bez śmietany :)
Składniki
- 5-6 większych grzybów (podgrzybki, borowiki)
- 1 cebula
- 1/2 szklanki łazanek
- 1 marchew
- 3 łyżki przepłukanej kaszy jęczmiennej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna owocu jałowca
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła/margaryny roślinnej
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i szklimy na nim poszatkowaną cebulę, dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Podsmażamy chwilę, zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy oraz kaszę. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min. Marchew kroimy w drobną kostkę i dodajemy razem z łazankami. Gdy makaron nam się ugotuje, dodajemy sos sojowy. Próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby solą i mielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz