stycznia 08, 2018

Grzybowa z łazankami i kaszą jęczmienną



Aromatyczna prosta zupa, którą można przygotować ze świeżych lub mrożonych grzybów. U mnie podgrzybki, które sami zbieraliśmy. Trochę zmodyfikowałam tradycyjny przepis i przygotowuję ją z dodatkiem kaszy jęczmienne, za to bez śmietany :)


Składniki
  • 5-6 większych grzybów (podgrzybki, borowiki)
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki łazanek
  • 1 marchew
  • 3 łyżki przepłukanej kaszy jęczmiennej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owocu jałowca
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła/margaryny roślinnej 

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i szklimy na nim poszatkowaną cebulę, dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Podsmażamy chwilę, zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy oraz kaszę. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min. Marchew kroimy w drobną kostkę i dodajemy razem z łazankami. Gdy makaron nam się ugotuje, dodajemy sos sojowy. Próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby solą i mielonym czarnym pieprzem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger