Składniki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 2 szalotki
- 1 mała cukinia
- 100 g zielonego groszku (można użyć mrożonego)
- 100 g zielonej fasoli szparagowej (można użyć mrożonej)
- 5-6 sztuk zielonych szparagów
- 1 kostka naturalnego tofu
- 6-8 sztuk małych pieczarek
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 liście kaffiru
- sok z 1 limonki
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
Na woku lub w garnku rozgrzewamy olej kokosowy, na niego wrzucamy pokrojone w kostkę tofu. Smażymy, aż uzyskamy z każdej strony złotą skórkę. Następnie dodajemy pokrojoną w pióra szalotkę, posiekany czosnek i liście kaffiru, chwilę smażymy. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, pieczarki na pół i dodajemy razem z zielonym groszkiem i fasolką do garnka.
Całość chwilę smażymy, dodajemy cukier i zalewamy wodą, gotujemy 3-5 minut na średnim ogniu.
Na koniec dodajemy mleko kokosowe, pastę curry i pokrojone w 2-3 cm paski szparagi (po odłamaniu twardych końcówek)
Curry gotujemy do momentu, aż całość zgęstnieje i dodajemy sok z limonki.
Podajemy z ryżem :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz