maja 18, 2018

zielone curry


Danie dla miłośników kuchni tajskiej - zielone curry jest najostrzejsze wśród past curry, więc jeżeli nie jesteście pewni jaką moc zniesiecie, dodawajcie ją stopniowo i próbujcie :)



Składniki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 2 szalotki
  • 1 mała cukinia
  • 100 g zielonego groszku (można użyć mrożonego)
  • 100 g zielonej fasoli szparagowej (można użyć mrożonej)
  • 5-6 sztuk zielonych szparagów
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 6-8 sztuk małych pieczarek
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 liście kaffiru
  • sok z 1 limonki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie

Na woku lub w garnku rozgrzewamy olej kokosowy, na niego wrzucamy pokrojone w kostkę tofu. Smażymy, aż uzyskamy z każdej strony złotą skórkę. Następnie dodajemy pokrojoną w pióra szalotkę, posiekany czosnek i liście kaffiru, chwilę smażymy. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, pieczarki na pół i dodajemy razem z zielonym groszkiem i fasolką do garnka. 
Całość chwilę smażymy, dodajemy cukier i zalewamy wodą, gotujemy 3-5 minut na średnim ogniu.
Na koniec dodajemy mleko kokosowe, pastę curry i pokrojone w 2-3 cm paski szparagi (po odłamaniu twardych końcówek)
Curry gotujemy do momentu, aż całość zgęstnieje i dodajemy sok z limonki.

Podajemy z ryżem :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger