czerwca 02, 2018

pęczotto z botwinką i rabarbarem



Pęczotto - danie z kaszy pęczak przygotowane taką samą techniką jak risotto :) danie lekko kwaśne przez rabarbar, co do buraków sprawdza się idealnie. W przepisie jest również pieprz cytrynowy co również dodaje kwasowości, więc jeżeli wolicie bardziej neutralne smaki, przed dodaniem pieprzu spróbujcie czy nie zamienić go zwykłym czarnym :)



Składniki
  • 100 g kaszy pęczak
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 szalotka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pieprz cytrynowy lub świeżo mielony czarny
  • sól
  • 25g masła wegańskiego lub 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

Botwinkę dokładnie myjemy. Łodygi i buraczki kroimy w kostkę, liście w paski (liście odkładamy na bok, dodamy je na samym końcu). Szalotkę i rabarbar kroimy w kostkę.

Na dużej patelni lub w garnku roztapiamy masło, wrzucamy szalotkę i smażymy do zeszklenia, dodajemy botwinkę (bez liści) oraz rabarbar, chwile obsmażamy.

Wrzucamy pęczak z płatkami owsianymi, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę obsmażamy. Dolewamy gorący bulion i przykrywamy. Bulion dodajemy po trochu do zakrycia składników w miarę jak kasza będzie go wchłaniać, dodajemy następną część. Kiedy pęczak stanie się miękki (ok 20 min) dodajemy pieprz,sól oraz liście botwinki. Dusimy jeszcze chwilę, aż zmiękną liście około 3-5 minut.

Do tego dania możecie dodać również świeże zioła - tymianek, rozmaryn lub koperek :)

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger