czerwca 04, 2018

Chłodnik litewski


Nie ma nic lepszego na upały jak szybka pyszna zupa, która nie tylko nas nasyci ale i ochłodzi czyli chłodnik.



Składniki

  • pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • 400-500 ml bulionu warzywnego (tyle żeby zakrył botwinkę w trakcie gotowania)
  • 500 ml jogurtu naturalnego sojowego
  • pęczek rzodkiewki
  • 3 ogórki gruntowe
  • pęczek koperku
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • 2 łyżki zakwasu buraczanego (można zastąpić 1 łyżką octu winnego lub sokiem z cytryny)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie

Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy. Liście z łodygami kroimy na mniejsze kawałki, a buraczki ścieramy na tarce. Zalewamy bulionem (tyle żeby przykryła botwinkę) i gotujemy do miękkości około 8 min. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ogórki obieramy, rzodkiewkę myjemy i kroimy w małą kostkę. Szczypior i koper siekamy.
Wrzucamy do garnka z wystudzoną botwinką. Dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger