Nie ma nic lepszego na upały jak szybka pyszna zupa, która nie tylko nas nasyci ale i ochłodzi czyli chłodnik.
Składniki
- pęczek botwinki z większymi buraczkami
- 400-500 ml bulionu warzywnego (tyle żeby zakrył botwinkę w trakcie gotowania)
- 500 ml jogurtu naturalnego sojowego
- pęczek rzodkiewki
- 3 ogórki gruntowe
- pęczek koperku
- pęczek cienkiego szczypiorku
- 2 łyżki zakwasu buraczanego (można zastąpić 1 łyżką octu winnego lub sokiem z cytryny)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy. Liście z łodygami kroimy na mniejsze kawałki, a buraczki ścieramy na tarce. Zalewamy bulionem (tyle żeby przykryła botwinkę) i gotujemy do miękkości około 8 min. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórki obieramy, rzodkiewkę myjemy i kroimy w małą kostkę. Szczypior i koper siekamy.
Wrzucamy do garnka z wystudzoną botwinką. Dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz