Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką, a owoce mogą być dowolne. Najlepiej smakują na ciepło, ale po ostudzeniu też są dobre, jak jeszcze zostaną do tego czasu :) Przed podaniem można wzbogacić bitą śmietaną z mleka kokosowego.
Składniki
na kurszonkę
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki płatków owsianych
- 75g masła wegańskiego lub 3 łyżki oleju kokosowego
u mnie
- 4 łodygi rabarbaru
- 300 g truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców (można pominąć)
Przygotowanie
Masło roztapiamy w garnuszku na ogniu, lub w mikrofali. Pozostałe składniki wsypujemy do miski i mieszamy, tak żeby się przemieszały. Dodajemy roztopione masło i mieszamy łyżką. Zagniatamy jednocześnie rozcierając na kruszonkę.
Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
Na dnie naczynia do pieczenia układamy owoce, dodajemy cukier i mieszamy żeby je oblepił.
Posypujemy kruszonką i pieczemy w 200st C przez 25-30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz