czerwca 07, 2018

Crumble z truskawkami i rabarbarem


Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką, a owoce mogą być dowolne. Najlepiej smakują na ciepło, ale po ostudzeniu też są dobre, jak jeszcze zostaną do tego czasu :) Przed podaniem można wzbogacić bitą śmietaną z mleka kokosowego.



Składniki 
na kurszonkę
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 75g masła wegańskiego lub 3 łyżki oleju kokosowego
ulubione owoce

u mnie
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców (można pominąć)

Przygotowanie

Masło roztapiamy w garnuszku na ogniu, lub w mikrofali. Pozostałe składniki wsypujemy do miski i mieszamy, tak żeby się przemieszały. Dodajemy roztopione masło i mieszamy łyżką. Zagniatamy jednocześnie rozcierając na kruszonkę.

Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. 
Na dnie naczynia do pieczenia układamy owoce, dodajemy cukier i mieszamy żeby je oblepił.
Posypujemy kruszonką i pieczemy w 200st C przez 25-30 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger