czerwca 08, 2018

Kasza gryczana z bobem, szpinakiem i cukinią


Bób z kaszą - niby danie jednogarnkowe, ale trochę zabawy przy nim jest, bo osobno trzeba ugotować bób, osobno kaszę...ale ostatecznie i tak wszystko ląduje w jednym garnku, albo na jednej patelni :)



Składniki

  • 100g kaszy gryczanej palonej
  • 200g bobu
  • 1 mała cukinia
  • garść szpinaku
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie

Bób i kaszę ugotować, bób obrać z łupin.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną dymkę, krótko podsmażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Cukinię umyć i pokroić w kostkę, dodać do cebuli z czosnkiem i chwilę podsmażyć często mieszając.
Jak cukinia będzie miękka dodać kaszę gryczaną oraz oregano, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 2-3 minuty.
Na koniec dodać ugotowany bób i umyty szpinak. Smażyć przez chwilę, aż szpinak zmięknie.
 Podawać skrapiając oliwą i posypując szczypiorkiem z dymki.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger