Bób z kaszą - niby danie jednogarnkowe, ale trochę zabawy przy nim jest, bo osobno trzeba ugotować bób, osobno kaszę...ale ostatecznie i tak wszystko ląduje w jednym garnku, albo na jednej patelni :)
Składniki
- 100g kaszy gryczanej palonej
- 200g bobu
- 1 mała cukinia
- garść szpinaku
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Bób i kaszę ugotować, bób obrać z łupin.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną dymkę, krótko podsmażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Cukinię umyć i pokroić w kostkę, dodać do cebuli z czosnkiem i chwilę podsmażyć często mieszając.
Jak cukinia będzie miękka dodać kaszę gryczaną oraz oregano, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 2-3 minuty.
Na koniec dodać ugotowany bób i umyty szpinak. Smażyć przez chwilę, aż szpinak zmięknie.
Podawać skrapiając oliwą i posypując szczypiorkiem z dymki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz