czerwca 09, 2018

Muszle nadziewane kurkami i aksamitnym serkiem z nerkowców


Kurki to najbardziej ulubione grzyby w moim domu. Farsz z tego przepisu można także wykorzystać jako nadzienie do pierożków, a jeżeli nie macie muszli można wyłożyć na dowolny makaron.



Składniki 

  • makaron muszle (ilość zależy od wielkości muszli)
farsz
  • 200g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych we wrzątku przez 2 godz.)
  • 3 łyżki jogurtu sojowego naturalnego
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • biały pieprz
  • olej do smażenia
sos pomidorowy
  • 2 pomidory (obrane ze skórki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki

Przygotowanie

Muszle gotujemy zgodnie z przepisem i odstawiamy do ostygnięcia.

Pomidory kroimy w drobną kostkę i wkładamy do rondelka. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz natki) zalewamy odrobiną wody, mieszamy i dusimy około 10 min. do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać a sos zgęstnieje. Odstawiamy, dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.

W kielichu blendera umieszczamy odsączone orzechy dodajemy jogurt i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Cebulkę siekamy i podsmażamy na patelni. Gdy już się zeszkli dodajemy oczyszczone i pokrojone (jeżeli są duże) kurki. Smażymy, aż odparuje z nich woda i zaczną się rumienić. Dodajemy serek z nerkowców, posiekaną natkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem (jeżeli będzie bardzo gęsty można rozrobić odrobiną mleka sojowego). Tak powstałym farszem napełniamy muszle.

Na dno naczynia do pieczenia wylewamy sos pomidorowy, a na nim układamy muszle. 
Zapiekamy w temp. 180 st C przez 20 min. 

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki :)

Smacznego !


2 komentarze:

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger