Kurki to najbardziej ulubione grzyby w moim domu. Farsz z tego przepisu można także wykorzystać jako nadzienie do pierożków, a jeżeli nie macie muszli można wyłożyć na dowolny makaron.
Składniki
- makaron muszle (ilość zależy od wielkości muszli)
farsz
- 200g kurek
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych we wrzątku przez 2 godz.)
- 3 łyżki jogurtu sojowego naturalnego
- garść natki pietruszki
- sól
- biały pieprz
- olej do smażenia
- 2 pomidory (obrane ze skórki)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
Przygotowanie
Muszle gotujemy zgodnie z przepisem i odstawiamy do ostygnięcia.
Pomidory kroimy w drobną kostkę i wkładamy do rondelka. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz natki) zalewamy odrobiną wody, mieszamy i dusimy około 10 min. do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać a sos zgęstnieje. Odstawiamy, dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.
W kielichu blendera umieszczamy odsączone orzechy dodajemy jogurt i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Cebulkę siekamy i podsmażamy na patelni. Gdy już się zeszkli dodajemy oczyszczone i pokrojone (jeżeli są duże) kurki. Smażymy, aż odparuje z nich woda i zaczną się rumienić. Dodajemy serek z nerkowców, posiekaną natkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem (jeżeli będzie bardzo gęsty można rozrobić odrobiną mleka sojowego). Tak powstałym farszem napełniamy muszle.
Na dno naczynia do pieczenia wylewamy sos pomidorowy, a na nim układamy muszle.
Zapiekamy w temp. 180 st C przez 20 min.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki :)
Smacznego !
pychota:)
OdpowiedzUsuńTak, jak wszystko z kurkami :) przynajmniej dla mnie :)
Usuń