Uwielbiam zupy, i nawet letnie upały i pot kapiący z czoła nie odstraszy mnie, żeby nachylić się nad parującym wywarem :) Tym razem propozycja szczawiowej z dodatkiem tofu, który można pominąć, dodatek ziemniaków zapewni sytość! Polecam wielbicielom kwaśnych smaków :)
Składniki
- pęczek szczawiu
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 większe ziemniaki
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, czarny pieprz
- 180g tofu naturalnego
- szczypta kurkumy
- 1/3 łyżeczka czarnej soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego sojowego
Warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej. Ziemniaki pokroić w kostkę, a szczaw drobno posiekać. Cebulę zostawić w całości.
Zagotować bulion, dodać warzywa, ziele angelskie i liście laurowe. Gotować do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodać posiekany szczaw i gotować jeszcze przez 4-6 minut. Doprawić solą i pieprzem.Wyjąć ugotowaną cebulę i dodać jogurt sojowy.
Tofu pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano na oleju z dodatkiem kurkumy. Wyłączyć palnik i posypać czarną solą, dokładnie wymieszać, nie smażyć tylko niech się pogrzeje od gorącej patelni.
Zupę nalewać do miseczek, a na wierzch wykładać kostki tofu :)
Smacznego!
Zupę można zaprawić mąką, jeżeli lubcie te bardziej gęste :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz