czerwca 20, 2018

Zupa szczawiowa z jajecznym tofu


Uwielbiam zupy, i nawet letnie upały i pot kapiący z czoła nie odstraszy mnie, żeby nachylić się nad parującym wywarem :) Tym razem propozycja szczawiowej z dodatkiem tofu, który można pominąć, dodatek ziemniaków zapewni sytość! Polecam wielbicielom kwaśnych smaków :)



Składniki

  • pęczek szczawiu
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 większe ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, czarny pieprz
  • 180g tofu naturalnego
  • szczypta kurkumy
  • 1/3  łyżeczka czarnej soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego sojowego



Przygotowanie


Warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej. Ziemniaki pokroić w kostkę, a szczaw drobno posiekać. Cebulę zostawić w całości.
Zagotować bulion, dodać warzywa, ziele angelskie i liście laurowe. Gotować do miękkości warzyw. 
Pod koniec gotowania dodać posiekany szczaw i gotować jeszcze przez 4-6 minut. Doprawić solą i pieprzem.Wyjąć ugotowaną cebulę i dodać jogurt sojowy.

Tofu pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano na oleju z dodatkiem kurkumy. Wyłączyć palnik i posypać czarną solą, dokładnie wymieszać, nie smażyć tylko niech się pogrzeje od gorącej patelni.

Zupę nalewać do miseczek, a na wierzch wykładać kostki tofu :)

Smacznego!

Zupę można zaprawić mąką,  jeżeli lubcie te bardziej gęste :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger