Duże pieczarki portobello to okazja do przygotowania dania, które pięknie prezentuje się na talerzu. Faszerować można wszystkim i podawać przy każdej okazji jako przystawka, danie główne albo na grilla. Są smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu.
Składniki
- 8 szt pieczarek portobello
- 90g tofu naturalnego
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 250g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 10 szt suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca. Gdy będą rumiane zdejmujemy do ostygnięcia i kruszymy nożem lub w moździerzu.
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Dodajemy szpinak, ja go siekam, ale nie jest to konieczne można dodać liście w całości. Chwilę smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody ze szpinaku.
Dodajemy orzechy, pokruszone tofu i posiekaną natkę. Dokładnie mieszamy.
Przygotowanym farszem nadziewamy umyte i osuszone kapelusze portobello, posypujemy płatkami migdałów i zapiekamy w 160 st C przez 15 minut.
Przed podaniem skraplamy odrobiną soku z cytryny i posypujemy pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz