lipca 19, 2018

Faszerowane portobello


Duże pieczarki portobello to okazja do przygotowania dania, które pięknie prezentuje się na talerzu. Faszerować można wszystkim i podawać przy każdej okazji jako przystawka, danie główne albo na grilla. Są smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu.



Składniki
  • 8 szt pieczarek portobello
  • 90g tofu naturalnego
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • 250g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 10 szt suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • płatki migdałowe do posypania


Przygotowanie

Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca. Gdy będą rumiane zdejmujemy do ostygnięcia i kruszymy nożem lub w moździerzu.
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Dodajemy szpinak, ja go siekam, ale nie jest to konieczne można dodać liście w całości. Chwilę smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody ze szpinaku.
Dodajemy orzechy, pokruszone tofu i posiekaną natkę. Dokładnie mieszamy.

Przygotowanym farszem nadziewamy umyte i osuszone kapelusze portobello, posypujemy płatkami migdałów i zapiekamy w 160 st C przez 15 minut.

Przed podaniem skraplamy odrobiną soku z cytryny i posypujemy pieprzem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger