lipca 21, 2018

Risotto z kurkami


Kurki z suszonymi pomidorami to cudowne połączenie smaków, a jeszcze z dodatkiem szpinaku to przyjemność dla oka i podniebienia. Danie z letniego menu, które na pewno się uda i szybko zniknie z talerza :)



Składniki
  • 100 g oczyszczonych kurek
  • 100 g ryżu na risotto (arborio)
  • 6 szt suszonych pomidorów z oleju
  • 50 g świeżego szpinaku
  • około 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wegańskiego masła (można użyć oliwy)
  • 3 łyżki parmezanu z nerkowców przepis znajdziecie tu
  • 2 łyżki  naturalnego jogurtu sojowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Oczyszczone kurki myjemy i osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki małe zostawiamy w całości.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W szerokim garnku lub dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy kurki i smażymy, aż odparuje z nich woda i zaczną się rumienić. Pomidory kroimy w paski i dodajemy razem z ryżem do kurek. Chwilę smażymy, ciągle mieszając tak żeby ryż pokrył się masłem.
Wlewamy porcję bulionu (około 1/2 szklanki) dodajemy parmezan z nerkowców i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dodajemy bulion, jak ryż go będzie wchłaniał. Gotujemy przez około 20 minut (trzeba sprawdzać twardość ryżu).
Na koniec dodajemy umyty i osuszony szpinak, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak się zblanszuje od temperatury dania nie trzeba dodatkowo gotować. Przed podaniem dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Smacznego!


2 komentarze:

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger