Sycąca sałatka która świetnie się sprawdza jako zestaw lunchowy do pracy lub szkoły. Zdrowa aromatyczna i bardzo smaczna :)
Składniki
- 1 większy batat
- 1 burak
- 90 g naturalnego tofu
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- garść lub dwie rukoli (w zależności jak bardzo lubicie)
- 1/2 owocu granatu
- 1/2 czerwonej cebuli (niekoniecznie)
- szczypta płatków chili
- gałązka rozmarynu (może być suszony 1/2 łyżeczki)
- sól
- czarny pieprz
- oliwa
Przygotowanie
Batata i buraka obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w paski.
Do miseczki wlewamy 2-3 łyżki oliwy dodajemy rozmaryn, sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy batata, buraka i cebulę. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie warzywa były równo pokryte. Pieczemy 30 min w temp 200 st C. lub do miękkości.
Komosę ryżową przepłukujemy kilkakrotnie zimną wodą, aż do uzyskania w miarę przezroczystej wody, wkładamy do garnka i wlewamy wodę do wysokości 1/2 cm ponad poziom komosy.
Gdy się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, chili i 1 łyżeczkę oliwy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka.
W dużej misce delikatnie mieszamy komosę z rukolą i pieczonymi warzywami. Wykładamy na talerz lub pakujemy do lunchowego pudełka. Posypujemy rozkruszonym tofu i granatem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz