lipca 23, 2018

Sałatka z komosą ryżową,rukolą, pieczonym batatem i burakiem



Sycąca sałatka która świetnie się sprawdza jako zestaw lunchowy do pracy lub szkoły. Zdrowa aromatyczna i bardzo smaczna :)



Składniki

  • 1 większy batat
  • 1 burak
  • 90 g naturalnego tofu
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • garść lub dwie rukoli (w zależności jak bardzo lubicie)
  • 1/2 owocu granatu
  • 1/2 czerwonej cebuli (niekoniecznie)
  • szczypta płatków chili
  • gałązka rozmarynu (może być suszony 1/2 łyżeczki)
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa


Przygotowanie

Batata i buraka obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w paski.
Do miseczki wlewamy 2-3 łyżki oliwy dodajemy rozmaryn, sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy batata, buraka i cebulę. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie warzywa były równo pokryte. Pieczemy 30 min w temp 200 st C. lub do miękkości.

Komosę ryżową przepłukujemy kilkakrotnie zimną wodą, aż do uzyskania w miarę przezroczystej wody, wkładamy do garnka i wlewamy wodę do wysokości 1/2 cm ponad poziom komosy.
Gdy się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, chili i 1 łyżeczkę oliwy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka.

W dużej misce delikatnie mieszamy komosę z rukolą i pieczonymi warzywami. Wykładamy na talerz lub pakujemy do lunchowego pudełka. Posypujemy rozkruszonym tofu i granatem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger