Caponata czyli sycylijski bigos z bakłażana, przepisów jest wiele, z dodatkiem rodzynek, orzechów i selera naciowego, którego ja pominęłam bo u mnie w domu nie jest ulubionym warzywem. Podstawą przepisu są bakłażany i pomidory, potrwa powinna być słodko-kwaśna. Można podawać ją na ciepło i na zimno, jako samodzielne danie, na grzankach lub z dodatkiem ryżu.
Składniki
- muszle makaronowe
- 1 bakłażan
- 1 mała cebula
- 1 łyżka kaparów
- kilka czarnych oliwek (ilość uzależniona od stopnia uwielbienia)
- 3 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- olej
Dno formy do zapiekania wypełniam sosem beszamelowym
przepis znajdziecie : tu
Przygotowanie
Muszle ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na pół godziny, żeby puścił sok i pozbył się goryczy. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oregano, kapary oraz pokrojone oliwki. Podsmażyć przez 4-6 minut i dodać pomidory (jeżeli używamy świeżych należy je sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę). Dusimy przez 15 min. Bakłażany smażymy na patelni grillowej z odrobiną oleju, jak już będą rumiane, zdejmujemy i delikatnie kroimy w kostkę. Dodajemy do pomidorów, doprawiamy i chwilę gotujemy bez przykrycia do odparowania sosu. Studzimy i nadziewamy muszle.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Muszle układamy w formie do zapiekania z sosem beszamelowym i zapiekamy 15-20 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz