sierpnia 14, 2017

Muszle nadziewane caponatą



Caponata czyli sycylijski bigos z bakłażana, przepisów jest wiele, z dodatkiem rodzynek, orzechów i selera naciowego, którego ja pominęłam bo u mnie w domu nie jest ulubionym warzywem. Podstawą przepisu są bakłażany i pomidory, potrwa powinna być słodko-kwaśna. Można podawać ją na ciepło i na zimno, jako samodzielne danie, na grzankach lub z dodatkiem ryżu. 


Składniki

  • muszle makaronowe 
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżka kaparów
  • kilka czarnych oliwek (ilość uzależniona od stopnia uwielbienia)
  • 3 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • olej


Dno formy do zapiekania wypełniam sosem beszamelowym
przepis znajdziecie : tu

Przygotowanie

Muszle ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na pół godziny, żeby puścił sok i pozbył się goryczy. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oregano, kapary oraz pokrojone oliwki. Podsmażyć przez 4-6 minut i dodać pomidory (jeżeli używamy świeżych należy je sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę). Dusimy przez 15 min. Bakłażany smażymy na patelni grillowej z odrobiną oleju, jak już będą rumiane, zdejmujemy i delikatnie kroimy w kostkę. Dodajemy do pomidorów, doprawiamy i chwilę gotujemy bez przykrycia do odparowania sosu. Studzimy i nadziewamy muszle.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Muszle układamy w formie do zapiekania z sosem beszamelowym i zapiekamy 15-20 min. 

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger