grudnia 09, 2017

Wytrawne muffiny z brokułowym puree


Większość z nas używa tylko kwiatu brokuła, a co z łodygą? To jest właśnie przepis w którym wykorzystana jest łodyga w postaci puree. Doskonałe na śniadanie, albo przekąskę. Bardzo dobrze smakują po wystudzeniu.



Składniki
  • łodyga pozostała z 1 szt brokuła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • około 1 szklanki wody 


Przygotowanie

Łodygę brokuła kroimy w małe kawałki i zalewamy wodą tylko do wysokości brokuła (około 1 szklanki w zależności od wielkości łodygi) Dodajemy sól, cukier i gotujemy do miękkości.
Studzimy i blendujemy. Będzie dość rzadkie i takie ma być :)

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy wszystkie suche składniki. Dokładnie mieszamy.
Puree z brokuła łączymy z olejem i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy. możemy spróbować czy nie potrzeba jeszcze doprawić solą lub curry.
Odstawiamy na 15 min.
Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy przez 20-25 minut w 180 st. C.
Przed pieczeniem możemy posypać kminkiem lub pestkami dyni. 

Smacznego!




2 komentarze:

  1. A wiesz, że mam akurat 2 brokuły w lodówce i jeden będzie na obiad dzisiaj :D Już wiem co z łodygi, ha!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger