lutego 15, 2018

Makaron soba z tofu i groszkiem cukrowym


Makaron soba to jeden z moich ulubionych makaronów. Szybki w przygotowaniu i świetnie komponuje się w daniach, nie tylko kuchni azjatyckiej. Przepis nie jest skomplikowany i nie potrzebujemy dużo czasu na jego wykonanie.



Składniki
  • 180g tofu naturalnego (można użyć też wędzonego)
  • 2 porcje makaronu soba
  • 100g groszku cukrowego
  • 1/2 szt czerwonej papryki (jeżeli wolicie ostrzejsze smaki, można zamienić na papryczki chilli)
  • 1/2 szt cebuli
  • olej do smażenia
marynata do tofu
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Tofu kroimy w plastry i obtaczamy w marynacie.
Odstawiamy do lodówki na 2 godz. Jeżeli nie macie czasu, to można skrócić do 15 min, ale im dłużej tym lepiej :)
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Cebulę kroimy w pióra lub kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i groszek cukrowy. Smażymy do miękkości warzyw.
 W tym czasie na zwykłej lub grillowej patelni smażymy tofu. 
Do warzyw dodajemy ugotowany makaron i jeszcze chwilę smażymy.

Makaron z warzywami wykładamy na talerz, a na wierz układamy tofu.

Smacznego!

1 komentarz:

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger