Makaron soba to jeden z moich ulubionych makaronów. Szybki w przygotowaniu i świetnie komponuje się w daniach, nie tylko kuchni azjatyckiej. Przepis nie jest skomplikowany i nie potrzebujemy dużo czasu na jego wykonanie.
Składniki
- 180g tofu naturalnego (można użyć też wędzonego)
- 2 porcje makaronu soba
- 100g groszku cukrowego
- 1/2 szt czerwonej papryki (jeżeli wolicie ostrzejsze smaki, można zamienić na papryczki chilli)
- 1/2 szt cebuli
- olej do smażenia
marynata do tofu
- 1 łyżka sosu worcester
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Tofu kroimy w plastry i obtaczamy w marynacie.
Odstawiamy do lodówki na 2 godz. Jeżeli nie macie czasu, to można skrócić do 15 min, ale im dłużej tym lepiej :)
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w pióra lub kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i groszek cukrowy. Smażymy do miękkości warzyw.
W tym czasie na zwykłej lub grillowej patelni smażymy tofu.
Do warzyw dodajemy ugotowany makaron i jeszcze chwilę smażymy.
Makaron z warzywami wykładamy na talerz, a na wierz układamy tofu.
Smacznego!
aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń