lutego 25, 2018

Spaghetti z cukinią i tofu jak mięso mielone


W tym przepisie zobaczycie jak w bardzo prosty sposób zrobić z tofu "mięso mielone" które można wykorzystać do lasagne, bolognese czy innych potraw gdzie mielone gra główną rolę :)


Składniki
  • makaron spaghetti
  • 180g tofu naturalnego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cukinii (pokrojonej jak na makaron)
  • 1/2 kubka sojowego jogurtu naturalnego
  • sól
  • biały pieprz
marynata do tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej
  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych
  • odrobina oleju rzepakowego 

Przygotowanie

Tofu kruszymy w rękach lub rozgniatamy widelcem.Wszystkie sypkie składniki  marynaty dokładnie mieszamy i dodajemy do rozkruszonego tofu, ponownie mieszamy. Dodajemy sos sojowy i znowu mieszamy, żeby marynata dokładnie obtoczył tofu.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy tofu, nie mieszamy, żeby tofu się mocno zarumieniło. Tak przygotowane tofu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st c z termoobiegiem. Pieczemy przez 15-20 min co kilka minut mieszając. Czas może być różny w zależności jaką miękkość/suchość tofu lubicie, trzeba pilnować i próbować :)

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dusimy cukinię, żeby trochę zmiękła, następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki i jogurt. Chwilę dusimy, do pogrzania pomidorków i dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Na koniec dodajemy upieczone tofu i jeszcze raz mieszamy, zostawiamy trochę do posypania na wierz. 
Wykładamy na talerze, posypując pozostałym tofu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger