W tym przepisie zobaczycie jak w bardzo prosty sposób zrobić z tofu "mięso mielone" które można wykorzystać do lasagne, bolognese czy innych potraw gdzie mielone gra główną rolę :)
Składniki
- makaron spaghetti
- 180g tofu naturalnego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 cukinii (pokrojonej jak na makaron)
- 1/2 kubka sojowego jogurtu naturalnego
- sól
- biały pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli suszonej
- 1/4 szklanki płatków drożdżowych
- odrobina oleju rzepakowego
Przygotowanie
Tofu kruszymy w rękach lub rozgniatamy widelcem.Wszystkie sypkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i dodajemy do rozkruszonego tofu, ponownie mieszamy. Dodajemy sos sojowy i znowu mieszamy, żeby marynata dokładnie obtoczył tofu.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy tofu, nie mieszamy, żeby tofu się mocno zarumieniło. Tak przygotowane tofu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st c z termoobiegiem. Pieczemy przez 15-20 min co kilka minut mieszając. Czas może być różny w zależności jaką miękkość/suchość tofu lubicie, trzeba pilnować i próbować :)
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dusimy cukinię, żeby trochę zmiękła, następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki i jogurt. Chwilę dusimy, do pogrzania pomidorków i dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Na koniec dodajemy upieczone tofu i jeszcze raz mieszamy, zostawiamy trochę do posypania na wierz.
Wykładamy na talerze, posypując pozostałym tofu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz