lutego 13, 2018

Steki portobello


Portobello - piękna nazwa i wyjątkowy smak. Grzyby portobello to tak naprawdę nieco odmieniona pieczarka, którą ze względu na rozmiar najczęściej faszerujemy, a można ją również przygotować w formie pysznych steków :)


Składniki
  • 4-5 pieczarek portobello
  • olej
  • ulubione warzywa do podania
marynata
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, czarny pieprz
Przygotowanie

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do składników na marynatę. Dokładnie mieszamy.
Pieczarki myjemy i usuwamy trzony, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godz.
Zamarynowane pieczarki smażymy na odrobinie oleju, z obu stron do momentu aż będą miękkie. Podczas smażenie można lekko dociskać, żeby równo się usmażyły.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger