maja 17, 2018

Shoarma z cebulką


Przepis podstawowy, który można dowolnie modyfikować, dodając ulubione warzywa. Sposób  podania zależy, na co w danym dniu mamy ochotę :) w chlebie pita, tortilli, jako burger albo z frytkami i surówką typu coleslaw.


Składniki
  • 1 opakowanie kotletów sojowych
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 op. przyprawy do shoarmy
  • 2 cebule
Przygotowanie

Kotlety sojowe gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym, a jak nie mamy bulionu to w wodzie z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Studzimy i odsączamy z nadmiaru wody. Kroimy w paski.

Olej mieszamy z przyprawą do shoarmy i obtaczamy nim pokrojone kotlety. Chowamy do lodówki na minimum 3 godz (najlepiej na całą noc). Kotlety powinny być w całości , dokładnie obtoczone marynatą, jeżeli tak nie jest dodajcie więcej oleju z przyprawą:)

Cebulę kroimy w dość duże paski i rozdzielamy. 
Kotlety i cebulę smażymy razem z marynatą na patelni do zarumienienia, można również upiec w piekarniku w 180 st.C do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger