Czas na szparagi, które albo są kochane albo znienawidzone :) u mnie kochane. Prosty przepis dający dużo radości !
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
składniki na sos
- 1 kubek mleka sojowego
- 40g migdałów w płatkach
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka masła roślinnego
- sól, pieprz cytrynowy
dodatki
- migdały w płatkach
- szparagi
- 3-4 plasterki cytryny
Przygotowanie
Ciasto francuskie podpiekamy 10-15 minut, aż będzie rumiane (w czasie pieczenia jak będzie rosło, przebijać widelcem, albo obciążyć suchą fasolą)
Przygotowujemy sos
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę (powstaje zasmażka) dodajemy mleko sojowe, przyprawy i sok z cytryny. Ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Migdały prażymy na suchej patelni. Dodajemy do sosu, mieszamy.
Wykładamy sos na ostudzone ciasto. Brzegi ciasta przykrywamy folią aluminiową, żeby się nie spaliło :) układamy szparagi, plasterki cytryny i płatki migdałów. Zapiekamy w 180 st C ok 10-12 min w zależności od wielkości szparag (powinny być chrupiące, jeżeli wolicie miękkie to przed ułożeniem na ciasto można podgotować przez 5-7 minut)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz