maja 14, 2018

Tarta ze szparagami w sosie cytrynowo-migdałowym


Czas na szparagi, które albo są kochane albo znienawidzone :) u mnie kochane. Prosty przepis dający dużo radości !


Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
składniki na sos
  •  1 kubek mleka sojowego
  • 40g migdałów w płatkach
  •  2 łyżki mąki pszennej
  •  2 łyżeczki soku z cytryny
  •  1 łyżka masła roślinnego
  •  sól, pieprz cytrynowy 
dodatki
  • migdały w płatkach
  • szparagi
  • 3-4 plasterki cytryny


Przygotowanie

Ciasto francuskie podpiekamy 10-15 minut, aż będzie rumiane (w czasie pieczenia jak będzie rosło, przebijać widelcem, albo obciążyć suchą fasolą)
Przygotowujemy sos
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę (powstaje zasmażka) dodajemy mleko sojowe, przyprawy i sok z cytryny. Ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Migdały prażymy na suchej patelni. Dodajemy do sosu, mieszamy.

Wykładamy sos na ostudzone ciasto. Brzegi ciasta przykrywamy folią aluminiową, żeby się nie spaliło :) układamy szparagi, plasterki cytryny i płatki migdałów. Zapiekamy w 180 st C ok 10-12 min w zależności od wielkości szparag (powinny być chrupiące, jeżeli wolicie miękkie to przed ułożeniem na ciasto można podgotować przez 5-7 minut)

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger