września 29, 2017

Tarta na cieście francuskim z duszonym porem i grillowaną cukinią


Dla tych co nie lubią siedzieć w kuchni, albo jeżeli czasu nie mamy zbyt wiele. Szybki przepis, kilka składników i unoszący się smaczny zapach w całym domu :)


Składniki

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 1 szt dużego pora
  • 1 mała cukinia
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • kilka liści szpinaku
  • pomidory suszone (nie w zalewie oliwnej)
  • bazylia
  • czosnek granulowany
  • sól 
  • kolorowy pieprz
  • olej rzepakowy


Przygotowanie

Ciasto francuskie kroimy na dwie równe części. Ja trochę podpiekam, czyli wkładam do nagrzanego do 200 st C piekarnika na około 15 min. W czasie pieczenie przebijam ciasto widelcem, żeby nie wyrosło. Piekę do lekkiego zarumienienia.

Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pora, doprawiamy solą, pomidorami suszonymi, bazylią i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości (można podlać odrobiną wody).

Cukinię myjemy, kroimy w plasterki o grubości 0,5-1 cm. Solimy i odstawiamy na chwilę, żeby puściła sok. Wycieramy ręcznikiem papierowym, posypujemy bazylią i grillujemy na odrobinie oleju.

Na przygotowane ciasto nakładamy duszonego pora i grillowaną cukinię. Zapiekamy w 200 st C około 10 min. Jeżeli farsz nakładaliście na surowe świeże ciasto, czas pieczenia należy wydłużyć do 20-25 min. 

Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, liśćmi szpinaku i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. 
Można dodać ulubiony sos, u mnie majonez z mleka sojowego :)

Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger