października 25, 2017

Brukselka w pomidorach



Brukselka to dla wielu znienawidzony smak z dzieciństwa, a jednak można ją polubić :) Wystarczy odpowiednio przygotować, dodając do wody odrobinę cukru, żeby pozbyć się goryczki i pamiętając że powinna być al dente. Jeżeli będziemy ją gotować zbyt długo, stanie się gorzka.



Składniki
  • 0,5 kg brukselki
  • 0,5 puszki pomidorów krojonych z puszki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
  • garść zieleniny do wyboru: szpinak, jarmuż u mnie rukola


Przygotowanie

Brukselkę myjemy, usuwamy wierzchnie liście i gotujemy 5 minut w wodzie z dodatkiem cukru i soli.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dodajemy pomidory, przyprawy i chwilę podsmażamy.
Dodajemy brukselkę i dusimy przez 3-5 min.
Na koniec dodajemy wybraną zieleninę, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy.
Jeżeli wybraliście jarmuż to przed dodaniem przelejcie go wrzątkiem.

Podajemy z ryżem.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger