Brukselka to dla wielu znienawidzony smak z dzieciństwa, a jednak można ją polubić :) Wystarczy odpowiednio przygotować, dodając do wody odrobinę cukru, żeby pozbyć się goryczki i pamiętając że powinna być al dente. Jeżeli będziemy ją gotować zbyt długo, stanie się gorzka.
Składniki
- 0,5 kg brukselki
- 0,5 puszki pomidorów krojonych z puszki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chilli
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
- garść zieleniny do wyboru: szpinak, jarmuż u mnie rukola
Przygotowanie
Brukselkę myjemy, usuwamy wierzchnie liście i gotujemy 5 minut w wodzie z dodatkiem cukru i soli.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dodajemy pomidory, przyprawy i chwilę podsmażamy.
Dodajemy brukselkę i dusimy przez 3-5 min.
Na koniec dodajemy wybraną zieleninę, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy.
Jeżeli wybraliście jarmuż to przed dodaniem przelejcie go wrzątkiem.
Podajemy z ryżem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz