czerwca 23, 2025

Delikatny, kremowy sernik pieczony z nerkowców i tofu!


Wegański sernik pieczony z nerkowców i tofu

Delikatny, kremowy, bez nabiału – idealny na każdą okazję!

Ten wegański sernik to prawdziwy hit – aksamitny, lekko waniliowy i delikatnie cytrynowy. Dzięki połączeniu nerkowców i tofu zyskuje idealną konsystencję, która przypomina klasyczny sernik, ale bez grama nabiału. Pieczony w piekarniku, smakuje równie dobrze na ciepło, jak i po schłodzeniu.



 Składniki (forma o średnicy 20 cm)

Spód:
• 150 g herbatników wegańskich (np. pełnoziarnistych lub owsianych)
• 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
• 1 łyżka syropu klonowego lub agawy

Masa serowa:
• 200 g nerkowców (namoczonych przez noc lub przez 1 h w gorącej wodzie)
• 300 g tofu naturalnego (najlepiej jedwabistego, ale może być też klasyczne)
• 120 ml mleka roślinnego (np. sojowego lub migdałowego)
• 100 ml syropu klonowego
• 60 ml soku z cytryny (ok. 1 cytryna)
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• Szczypta soli


 Przygotowanie

1. Przygotuj spód:
• Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół).
• Zmiksuj herbatniki na drobny piasek.
• Dodaj olej kokosowy i syrop, wymieszaj.
• Masę wyłóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugnieć.
• Podpiecz spód przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia.

2. Zblenduj masę serową:
• Nerkowce dokładnie odcedź.
• Wszystkie składniki na masę (nerkowce, tofu, mleko, syrop, sok z cytryny, skrobię, wanilię i sól) umieść w blenderze.
• Miksuj na gładką, kremową masę – powinna być jednolita i bez grudek.

3. Pieczenie:
• Masę wylej na podpieczony spód i wyrównaj wierzch.
• Piecz przez 50–55 minut w temperaturze 170°C.
• Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i zostaw sernik na 30 minut. Potem wyjmij go i całkowicie ostudź.
• Schłódź w lodówce przez co najmniej 4 godziny, najlepiej całą noc.


 Wskazówki:
• Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj skórkę otartą z cytryny lub odrobinę pasty z wanilii.
• Dodaj na wierzch karmel lub owocowy sos – np. malinowy lub z borówek.

 
Smacznego! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger