czerwca 23, 2025

Wegański ser do krojenia – domowy, prosty i pyszny!





   Wegański ser do krojenia – domowy, prosty i pyszny!

Jeśli szukasz wegańskiego sera, który można kroić w plastry, używać na kanapkach, w sałatkach czy na desce serów – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! To roślinna alternatywa o delikatnie serowym smaku, przyjemnej konsystencji i zaskakująco krótkiej liście składników. Bez konserwantów, bez sztucznych dodatków, a do tego w pełni bez nabiału.



 Składniki

Na 1 niewielki blok sera (ok. 300–400 g):
• 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez minimum 4 godziny lub przez noc)
• 1 szklanka wody
• 2 ½ łyżki płatków drożdżowych
• 1 ½ łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
• 1 łyżeczka czosnku w proszku
• 1 łyżeczka cebuli w proszku
• ¾ łyżeczki soli
• 1 ½ łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)
• 1 ½ łyżeczki agar-agar w proszku (nie w płatkach!)



 Jak przygotować wegański ser do krojenia?

1. Namaczanie orzechów

Zalej orzechy nerkowca wrzątkiem i pozostaw na minimum 1 godzinę (lub najlepiej na 4 godziny). Dzięki temu będą miękkie i łatwiej je zblendować na gładką masę.

2. Blendowanie

W kielichu blendera umieść:
• odsączone orzechy nerkowca,
• wodę,
• płatki drożdżowe,
• sok z cytryny lub ocet,
• przyprawy,
• olej kokosowy.

Blenduj przez 1–2 minuty, aż masa będzie idealnie gładka.

3. Gotowanie z agarem

Przelej masę do rondelka, dodaj agar-agar i gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 3–5 minut. Masa powinna zgęstnieć i zacząć bulgotać – to znak, że agar zadziałał.

4. Formowanie i chłodzenie

Szybko przelej gorącą masę do silikonowej foremki lub małego pojemnika wyłożonego folią. Wyrównaj wierzch łyżką.

Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aż ser całkowicie stężeje i będzie gotowy do krojenia.



 Przechowywanie

Przechowuj ser w lodówce, szczelnie przykryty, do 5 dni. Najlepiej smakuje schłodzony i pokrojony cienko nożem z ząbkami.



 Pomysły i porady
• Chcesz, by ser był bardziej „serowy”? Dodaj 1–2 łyżeczki musztardy lub odrobinę białego pieprzu.
• Możesz dodać suszone pomidory, czarnuszkę, paprykę wędzoną, lub inne ulubione dodatki by nadać mu wyjątkowego charakteru.
• Ser świetnie sprawdza się też podsmażony – ma chrupiącą skórkę i miękki środek.



 Z czym podawać?
• Na kanapkach z pomidorem i ogórkiem kiszonym
• W towarzystwie oliwek i hummusu
• W sałatce z rukolą, gruszką i orzechami
• Pokrojony w kostkę na deskę serów z winem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger