czerwca 26, 2025

Pierogi z bobem i szpinakiem zapiekane w pomidorach!


 
Pierogi z bobem i szpinakiem zapiekane w pomidorach!


Pierogi z bobem i szpinakiem to letnia wariacja klasyki, która nabiera nowego wymiaru dzięki pomidorowej zapiekance. Danie pełne smaku, koloru i roślinnego białka – idealne na obiad, kolację lub jako efektowny poczęstunek dla gości.

 Składniki (na ok. 40 pierogów)

Ciasto:
• 500 g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 250 ml ciepłej wody

Farsz:
• 400 g ugotowanego i obranego bobu
• 150 g świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego)
• 1 średnia cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• sól i pieprz do smaku
• szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
• 1–2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie, dla „serowego” posmaku)

Sos pomidorowy do zapiekania:
• 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka oliwy
• 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• sól, pieprz, odrobina cukru



 Przygotowanie

1. Zacznij od farszu
1. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij drobno posiekaną cebulę.
2. Dodaj czosnek, a po chwili dorzuć szpinak. Smaż, aż zmięknie.
3. Bób rozgnieć widelcem lub zblenduj na gruboziarnistą pastę.
4. Połącz bób ze szpinakiem, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i płatkami drożdżowymi. Odstaw do ostygnięcia.

2. Zagnieć ciasto na pierogi
1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
2. Dodaj olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, zagniatając elastyczne, miękkie ciasto.
3. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 20 minut.

3. Lepienie i gotowanie pierogów
1. Rozwałkuj ciasto cienko na podsypanej mąką powierzchni.
2. Wykrawaj krążki (ok. 7–8 cm średnicy), nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
3. Gotuj pierogi partiami w osolonym wrzątku przez 2–3 minuty od wypłynięcia. Odcedź.

4. Sos pomidorowy
1. Na oliwie podsmaż czosnek, dodaj pomidory z puszki, koncentrat i przyprawy.
2. Gotuj 10–15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby zblenduj.

5. Zapiekanie
1. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra–dół).
2. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż sosem pomidorowym.
3. Ułóż ugotowane pierogi, polej pozostałym sosem.
4. Zapiekaj przez 20–25 minut, aż brzegi się zarumienią.



🌿 Wskazówki
• Farsz możesz wzbogacić o wegański „ser” lub tofu.
• Do sosu pomidorowego świetnie pasują świeże zioła – bazylia, tymianek czy natka pietruszki.
• Danie najlepiej smakuje świeżo po zapieczeniu, ale odgrzane również zachwyca.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger