czerwca 18, 2025

Letnie wegańskie pierożki z sezonowymi warzywami – chiński klasyk w świeżej odsłonie!


 

Letnie wegańskie pierożki z sezonowymi warzywami – chiński klasyk w świeżej odsłonie

Lato to idealna pora, by sięgnąć po świeże warzywa z targu i stworzyć coś wyjątkowego. Te wegańskie chińskie pierożki w letniej wersji zachwycają chrupkością, kolorem i aromatem. Wypełnione sezonowymi warzywami, są lekkie, odżywcze i idealne na ciepłe dni. Można je smażyć, gotować na parze lub podać jako przekąskę do piknikowego lunchu!



 Składniki (na ok. 30 pierożków)

Ciasto:
• 2 szklanki mąki pszennej (typ 500–550)
• ¾ szklanki gorącej wody
• 1 łyżeczka oleju (opcjonalnie)
• szczypta soli

Letni farsz:
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 1 młoda cebulka (ze szczypiorem), drobno posiekana
• 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
• 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
• ½ szklanki cukinii, startego na grubych oczkach
• ½ szklanki świeżego groszku cukrowego lub zielonego groszku (krótko obgotowanego)
• ½ szklanki młodej marchewki, startej lub drobno posiekanej
• ¼ szklanki botwinki (liście i łodyżki), drobno pokrojonej
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki
• pieprz do smaku
• opcjonalnie: 1 łyżka drożdży nieaktywnych dla wzmocnienia smaku umami



 Przygotowanie

Ciasto:
1. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Stopniowo wlewaj gorącą wodę i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj i odstaw na 30 minut.

Farsz:
1. Rozgrzej olej sezamowy na patelni. Dodaj cebulkę, czosnek i imbir, podsmaż przez 1–2 minuty.
2. Dodaj cukinię, marchewkę, groszek i botwinkę. Smaż, aż warzywa lekko zmiękną, ale pozostaną jędrne (ok. 5 minut).
3. Dopraw sosem sojowym, octem ryżowym i pieprzem. Jeśli używasz drożdży nieaktywnych – dodaj je teraz. Odstaw do ostygnięcia.

Składanie pierożków:
1. Ciasto podziel na 4 części, rozwałkuj cienko i wykrawaj kółka.
2. Nakładaj łyżeczkę farszu, składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi, tworząc falbankę lub klasyczny kształt pierożków.

Smażenie i gotowanie:

Metoda „potsticker” (chrupiące z jednej strony):
1. Rozgrzej olej na patelni, ułóż pierożki i smaż, aż spód się zarumieni.
2. Wlej ¼ szklanki wody, przykryj pokrywką i gotuj na parze przez 5 minut.
3. Odkryj, zwiększ ogień i odparuj wodę – spód znów zrobi się chrupiący.

Alternatywnie:
• Gotuj pierożki w osolonym wrzątku przez 3–4 minuty.
• Gotuj na parze w bambusowym koszyku przez 6–8 minut.



 Podanie

Podawaj z lekkim sosem na bazie:
• 2 łyżek sosu sojowego,
• 1 łyżki octu ryżowego,
• kilku kropli oleju sezamowego,
• i odrobiny startej skórki z limonki.

Posyp sezamem i świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.



🌿 Porady sezonowe:
• Zamiast botwinki możesz użyć młodego szpinaku, jarmużu lub liści rzodkiewki.
• Wczesnym latem warto dodać również pokrojone w kostkę szparagi.
• Farsz sprawdzi się też jako nadzienie do spring rollsów lub sajgonek.

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger